Contact? 06-30468339 of info@custerscoaching.nl
Bestellen

Blog

De overeenkomsten tussen fitness en spreken in het openbaar

 

De overeenkomsten tussen fitness en het spreken in het openbaar..

 

Ken je dat ? Zweten in de sportschool samen met andere zwetende mensen? 

Ik wel. Vanmorgen was ik er weer. Ik was niet heel gemotiveerd. Maar onze juf was dat wel. Ze heeft een microfoontje en er is een heel grote spiegelwand waar we allemaal naar toe staan.

Wilma vraagt eerst aan ons welk soort muziek we erbij willen hebben. We mogen dus kiezen (ze heeft meteen contact met het publiek, want ze stelt een vraag).

Afbeelding

Deze keer wordt het „beat”. Dat blijkt behoorlijk heftige muziek te zijn die de ruimte vult. Onze juf spoort ons aan via de spiegel. Ze kijkt ons aan en spoort ons aan. Ze deelt complimenten uit  en roept af en toe juichend „Yo”… (Ze heeft dus voortdurend contact met ons, kijkt ons aan en heeft interactie met ons.)

Dan roept ze: “en nu allemaal lachen, dat is veel leuker” En jawel, ook die spieren worden getraind. Het publiek volgt haar dus. (we willen doen wat zij voorstelt, omdat ze betrokken is).

Wilma speelt in op de groep. er zijn mensen bij die geblesseerd zijn en ze stelt ze gerust en stimuleert ze via de spiegel. Het publiek wordt letterlijk gezien…

Ik dacht bij mezelf: „hier kunnen ongeoefende presentatoren wel iets van opsteken”. En ja, door die afleidende gedachte maakte ik foute pasjes.

Wilma doet dit vrijwel dagelijks. dat merk je. Ze kent haar pappenheimers. Ze weet dat de zondagmorgen niet het meest wakkere volkje voor haar staat. Ze speelt in op de groep, ze betrekt ze erbij door vragen te stellen. Ze kijkt hen aan, ze geeft complimenten. Kortom: ze doet als vanzelf bijna alles goed wat een presentator ook zou moeten doen.

En… ze is verstaanbaar. Ik begrijp nooit meteen wat haar woorden betekenen, maar anderen doen meteen allemaal wat zij voordoet als ze een brul geeft. Ik ken de termen nog niet zo goed. (verstaanbaar zijn is belangrijk)

 

Bijna alles? Wat dan niet? We zweten en zij zweet ook. Niet van de stress, maar van de inspanning. Als je presenteert dan moet je dat gedeelte vermijden. (blijf ontspannen, wat er ook gebeurt).

Ook leren? Dat kan, zonder fitnessles te gaan geven. Gelukkig maar. kijk eens op:

 http://www.authentiekpresenteren.eu/content.php?id=1