Contact? 06-30468339 of info@custerscoaching.nl
Bestellen

Blog

Waarom Moeiteloos presenteren echt bestaat!

Waarom moeiteloos presenteren echt bestaat!

 

Hij geloofde er niets van. Nee, ik moest het nog eens uitleggen. En de cijfers? Wetenschappelijk bewijs? Moeiteloos presenteren, dat kon niet waar zijn……

Hij presenteerde al jaren en dat ging best goed, maar hij vond het niet gemakkelijk. Hij stak heel veel tijd in de voorbereiding. Hoeveel tijd? Nou, gewoon.. een paar dagen. Eerst alles weten over het onderwerp. Boeken lezen, publicaties, de cijfers en zo, statistieken. En dan een powerpoint natuurlijk met alle info.

Waarom hij me belde? Zijn directie vond dat hij teveel tijd nodig had. Het moest beknopter. Ze konden hem niet volgen. Hij moest voortaan sneller vertellen wat belangrijk is.

Hij slaapt er slecht van. Ambitieuze veertiger, serieus type. Heel goede job.

Hij wil wel inschrijven voor de trainingen. Hij moet wel. Het bedrijf betaalt.

Het kwartje valt bij de tweede training. Voorbereiden van een presentatie. Verplaats je in je publiek. Wat willen ze van je horen? Wat weten ze al? Hoe staan ze tegenover je? Welke behoeften hebben ze?

Daar had hij nog nooit bij stil gestaan. Hij vertelde altijd alles wat hij zelf al wist. En dat is veel. Heel veel.

Je kent ze vast wel. Presentaties waar je na vijf minuten volledig de draad kwijt bent. Zoveel informatie. Zoveel cijfers en moeilijke woorden… Waar gaat dit over?

Dan ga je maar dagdromen. Of kijken naar die meneer op het podium. Rare das, trouwens. Dat soort gedachten.

Vooraf nadenken over jouw publiek is handig. Je erin verplaatsen nog beter. Dan kun je precies voorbereiden wat ze echt willen weten. Dat scheelt heel veel tijd. En… ze vinden het echt belangrijk wat je te vertellen hebt.

Hij belde me de week erna. Hij pakte altijd alles grondig aan. Dit ook. Hij had besloten dit voortaan zo te gaan doen. Na de training had hij weer gepresenteerd. Voorbereiding was in een uurtje klaar. Ongelofelijk. Zonder powerpoint had hij een paar punten uitgelegd. Met voorbeelden van alledag. Er was zelfs nog tijd voor vragen.

De directeur had hem een compliment gegeven. Beduusd was hij ervan. Jaren veel te veel gedaan. Met minder resultaat..

Probeer het eens: verplaats je vooraf echt in je publiek. Vergeet niet dat jij een expert bent. Ook nu al. Wat willen ze echt weten? Waar doe je ze een plezier mee? Heb je echte voorbeelden die ze herkennen?

Moeiteloos presenteren? Het bestaat echt!