Contact? 06-30468339 of info@custerscoaching.nl
Bestellen

Blog

Presenteren sucks

Presenteren sucks

improv oefening AP klein

Dat zei ze door de telefoon. Jonge meid zo te horen, vlot, mondig ook.

Maar ja, dat presenteren hè..?

Een pesthekel had ze er aan. Het dreigde haar studententijd te verpesten en zelfs haar toekomst. Ze wild er van af. Waar van af? Niet van de studie, maar van de stress.

Ze kwam langs, een VIP sessie voor haar alleen. Vertel eens, hoe gaat dat als jij moet presenteren..?

Ze neemt dan vier dagen vrij en gaat hele dagen lezen wat ze moet vertellen. Leert het uit het hoofd. Gaat dan (te laat) naar school, mist (opzettelijk) de bus. Komt net op tijd. Staat zwetend en hakkelend voor de groep. Vergeet alles, ziet alleen maar ogen, wil huilen en gaat heel snel weer zitten en daarna snel naar huis om eindelijk te kunnen slapen.

Tjonge, jonge, dat is ernstig.. Vind ik.

Oorzaak? In haar geval: ze werd vroeger gepest en dat gevoel gaat maar niet weg.

“Al die ogen, die vinden van alles over me” zegt Kiki.

Ze is niet de enige.

Presentatie-angst is de grootste angst die er is. En de oorzaken kunnen heel verschillend zijn. In Nederland werden we vroeger nooit zo opgevoed met presenteren. Nu wel. Iedereen moet het doen en kunnen. En weet dat het bij studie of werk hoort.

Er zijn mensen die interessante banen afwimpelen, omdat ze niet durven presenteren. Jammer. Frustrerend ook. En…  niet nodig.

Er is hoop. Hoe meer je het doet, hoe beter het gaat. Maar, je kunt niet oefenen. Meestal spring je met je presentatie in het diepe.

Bij mij kun je oefenen. Ervaring opdoen. Leren wat voor je werkt … en wat niet. En… je kunt afrekenen met oud zeer.

En Kiki? Kiki heeft afgerekend met de geesten uit het verleden. Als ze nu voor haar klas staat, ziet ze geen pesters meer. Ze ziet studiegenoten die willen horen wat zij te zeggen heeft. Wat een verschil…

Presenteren lukt

Ook doen? Kan. Training Authentiek Presenteren volgen. Of een VIP training samen met mij? Kan ook. bel 06-30468339